.kapela

KONCERTY SKUPINY

DUBEN 2024
PO
ÚT
ST
ČT
SO
NE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
pro více informací klikněte na datum

LOKO JUKEBOX

časnyní hraje
Back Stop Play Next

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook YouTube

Profil kapely

Název skupiny Lokomotiva, která byla v současném složení dána dohromady už v roce 1994, krystalizoval z jiných podivných názvů. Nejdříve jsme se jmenovali “Crazy Rock´n´Roll Train”. To v dobách, kdy jsme hráli jen pro zábavu a bylo nás vidět maximálně tak ve Foyer kina Lucerna v Praze. Naše ambice byly tehdy vysoké a hřál nás iluzorní optimismus mládí. Náš cíl byl “to všechno rozsekat rokenrolem”. Pak nám náš tehdejší manager Vlady Vostřel (1995) dal zajímavý leč těžko zapamatovatelný název O.O.T.M.

Co to znamenalo?

1) One of the Millions (překládáme nepřesně jedni z miliónů) je jistým postojem kapely k současné hudební scéně v ČR, ale i ve světě. Každý interpret či hudební uskupení se v té obrovské hudební paletě snaží upoutat posluchače něčím extravagantním, co druzí neumí, či nemají. Zatímco my, kteří vycházíme z tradičního rock 'n' rollu padesátých a šedesátých let, si uvědomujeme většinovou marnost takového počínání a s konzervativním přístupem skromně nicméně s totálním nasazením vzdáváme hold harmonickým a melodickým postupům z let minulých. Zrovna tak, jako miliony dalších. Jistěže se snažíme vložit do našich písní vlastní myšlenky a nové, snad jemně pokrokové formy, ale vždy plni respektu k rock 'n' rollovému posluchači.

2) Druhý důvod pojmenování naší skupiny je více než prozaický. Původní repertoár O.O.T.M. se, až do navázání spolupráce s Divadlem Jiřího Grosmanna, skládal pouze z převzatých rock 'n' rollů od Elvise Presleyho, Jerry Lee Lewise, Little Richarda. Až na několik výjimek byl anglický text českým publikem kritizován, a proto jsme brali v potaz možnost realizovat se i v jiných evropských zemích, kde je mnohem zpěvnější angličtina respektována.

Tolik tedy k příčinám našeho zkratkovitě anglického názvu.

Často nás nazývali a volali OPBH, nebo OTH a jiné nesmysly, tak jsme tomu učinili přítrž a v roce 2000 se přejmenovali na LOKOMOTIVU, což byl název jedné z našich nejslavnějších písní , u které si prohazujeme nástroje. Jedná se o název průzračný, zřetelný a dobře pamatovatelný. Navíc rytmus kol vlaku byl Rock and Rollu základní inspirací. Lokomotiva je symbolem hybnosti, živosti, pravidelného chodu, Lokomotiva je strojovna Rock and Rollu. S fotbalovým klubem Lokomotiva Moskva snad už v dnešní době nebudeme spojováni.

Základy kapely byly vlastně položeny již kolem roku 1935 v městečku Tupelo, stát Tennesse, kde porodila Gladys Presleyová synka, prince a krále rock 'n' rollu Elvise. Pozdější činnost tohoto zpěváka ovlivnila v Ústí nad Labem rozeného mladého talenta Petra Vondráčka (nar.1945). Ten založil rock 'n' rollovou skupinu Retro, ve které hrál na klavír bratr Vlasta Vondráček, otec dnešního zpěváka Lokomotivy Petra Vondráčka (nar.1976). Poté, co se Petr Vondráček st. přestěhoval do matičky Prahy, založil zde se svým starým přítelem JUDr. Vítem Fialou (otec baskytaristy Lokomotivy Vítka Fialy) novou skupinu The Seniors.

Když se nakonec všichni z okresu na severu sešli v Praze, když synkové Vondráčků a Fialů začali chápat a obdivovat rock 'n' roll (psal se rok 1983) vznikla kapela Seniors & Juniors. V této Petr (7 let) zpíval a Vítek (9 let) hrál na bicí. Otec Vondráček hrál na klavír, otec Fiala na basovku, Petr Vondráček st. na španělku a Karel Kolařík na saxofon. V této sestavě jsme zaznamenali spoustu famózních úspěchů. Vystoupili jsme na prknech pražské Lucerny na několika výročích RnR po boku Karla Zicha, Mikiho Volka, Pavla Sedláčka, Pete Kaplana a dalších. Petr Vondráček se posléze podílel na dlouhohrající desce Karla Zicha a se skupinou Flop natočil vlastní SP. Natočil také několik písní s Orchestrem Československé Televize a objevil se v několika TV pořadech.

Nutno připomenout, že v té době se Vítek Fiala již dobře znal se současným bubeníkem Karlem Schürrerem a prováděli spolu v Dubé u České Lípy hromadu lotrovin. Tenkrát ještě netušili, že vytvoří v budoucnu společnou, velmi dobře sehranou, rytmickou sekci naší kapely. Společně mají za sebou také zajímavou hudebnickou anabázi. Hráli ve skupině Red Wine, John do vany a nakonec v Kreysonu Ladi Křížka.

A co Norbi Kovács? Ten si, nic netuše, natahoval rybářskou imitaci na kus obroušeného klacku a začínal chápat, že "to zní". Později narukoval z Uher do Brna na vojnu, kde poznal pražského kamaráda, který ho v pytli od čabajky v zadní části Ikarusu propašoval do matky měst – Prahy. Tam nějaký čas prodával v hudebninách a toužil po dobrém učiteli kytary. Nakonec se on sám stal učitelem svého učitele a poté tvrdě dopadl do čeřenu skupiny Lokomotiva.

Lokomotiva má na kontě nespočet koncertů, vtipných situací i lehkých trapasů, natočila 4 cd (Strojek hodinový, Rokenrolové harašení, Tancuj trochu víc a Čtyři z vlaku a jazz). Dále členové kapely zplodili celkem 4 syny, jednu dceru, zasadili malou alej a postavili skromné příbytky.